I am only human, born to make mistakes

I am only human, born to make mistakes

Het was de voorlaatste week van AvondGasten op L1TV. Voor dit seizoen betekende dat voor mij de laatste presentatieweek. En ik betrapte mezelf op iets dat eigenlijk niet goed past bij de (positief)-kritische presentator die ik hoor te zijn.

Ik was diep onder de indruk van twee gasten. Zo zeer, dat ik zelfs met ze op de foto ging!

Het is eigenlijk een no-go, vind ik. Op de foto gaan met een gast. Het is immers ‘gewoon’ mijn werk. En mijn werk behoor ik professioneel uit te voeren. Maar bij de komst van astronaut André Kuipers was dat toch ietsje anders. Kuipers bracht ruim 200 dagen in de ruimte door, vloog dagelijks meermaals over de hele aardbol. Moeiteloos van de Bahama’s naar Maastricht vliegen en terug. Alsof het niks is.

Kuipers zet zich nu in voor het behoud van deze aarde, vanuit zijn eigen ruimtelijke perspectief. Geen treurig verhaal, maar een boeiend en meeslepend epos. Naar Kuipers luister je, zijn enthousiasme is ongekend. En hij sleepte me mee.

Na afloop bedacht ik me daarom geen moment: ‘Meneer Kuipers, ik doe dit echt nooit. Maar mag ik met u op de foto?’  Me niet eens realiserend dat ik even daarvoor 35 minuten met hem op tv gesproken had, waarmee ik toch al een aardig document voor mijn privé-archief heb.

Maar ik had ‘m, mijn guilty pleasure, mijn selfie met Astro André.

En ik zwoer: dit is echt geweldig, maar dit ga ik echt niet meer doen…

Totdat twee dagen later voetbalheld Luc Nilis de studio binnenstapte. Voetballer van Anderlecht, groot geworden bij (mijn) PSV. Op een gruwelijke wijze aan het einde van zijn carrière gekomen (dubbele beenbreuk) en vervolgens aan lager wal geraakt. Hij vergokte zijn vermogen en daarmee ook zijn huwelijk. En daar verscheen een boek over, ‘De Waarheid’.

Luc Nilis, de man van de fluwelen traptechniek, de voorzichtige uitspraken en waanzinnige goals. Een meesterlijke voetballer uit Belgisch-Limburg. Ik was (en ben nog steeds) fan. Het moest dus weer…

Even geen professional maar simpel mens, kind misschien wel. Ademloos naar verhalen luisteren. Net als vroeger thuis op de bank als (sport)-fanaatje. Bij André en Luc was het weer zo.  Maar ik beloof er echt geen gewoonte van te maken.

Al wil ik toch alvast een voorbehoud maken. Het is dan mijn weliswaar mijn laatste AvondGasten van dit seizoen geweest; in juli ga ik zelf verder met Tour de L1mbourg, onze eigen ‘Avondetappe’. Dagelijks op een nieuwe prachtige locatie in Limburg met boeiende grote gasten. Jan Janssen, Hennie Kuiper, Bert van Marwijk of Suzan Seegers. Ik sluit een occasionele selfie opnieuw niet uit.

Dus bij deze alvast, een welgemeend sorry. Zoals the Human League in mijn 80’er jeugdjaren prachtig zong: ‘I am only human, born to make mistakes.’

Sander Kleikers