Homo Discens

Homo Discens

De gemeenteraad van Amsterdam mag een oordeel vellen over burgemeester Halsema, die al dan niet bedoeld gesteund werd (of toch weer niet??) door minister Grapperhaus. Vele politici zien Halsema graag hangen, vele journalisten ook. De T. voorop. ‘Maar de T. is nu eenmaal de T.’, waren zelfs de ministeriële woorden.

We hoeven er niet moeilijk over te doen, de demonstratie op de Dam was uit de hand gelopen en in deze nieuwe samenleving onverantwoord. En het oordeelsvermogen van de burgemeester (en haar adviseurs) in dit geval nogal troebel.

Dezelfde avond zapte ik van zender naar zender en kwam ik hoofdzakelijk bozige journalisten, presentatoren of andere zelfverklaarde deskundigen tegen. ‘De beelden waren verbijsterend, de demonstratie een klap in het gezicht van de zorg en dus moest burgemeester Halsema worden geslachtofferd’.

Online werden meteen twee petities gestart. “Halsema moet weg” en “Halsema moet blijven”.  Een ruime meerderheid kiest de eerste. Ik behoor tot de ruime minderheid.

Want ik begrijp die ophang-cultuur gewoon echt niet. Waarom moet een bestuurder direct worden weggestuurd bij een inschattingsfout. Wat worden we daar dan beter van?

Ik hoop nu juist dat Halsema mag blijven van de raad in Amsterdam. De kans is groot dat ze er een betere burgemeester voor terugkrijgen. Want ook een burgemeester kan een fout maken. En trekt daar dan lering uit. Die lering is nutteloos voor een weggestuurde burgemeester.

Bovendien: als een bestuurder bij iedere fout wordt weggestuurd, dan blijven er nog weinig kundige bestuurders over. Want wie riskeert nog een leidinggevende functie als de kans groot is dat de naam te grabbel wordt gegooid bij iedere inschattingsfout. En wie is nu foutloos?  Jij misschien?

Ik in ieder geval niet, en ik heb in mijn carrière ook fouten gemaakt. En juist van die fouten leerde ik het meest en werd ik volwassen. Nu zou je kunnen stellen dat een burgemeester niet meer moet leren, daar is de verantwoordelijkheid te groot voor. Maar leren we niet allemaal iedere dag?

De homo discens, de lerende mens, brengt ons allemaal iedere dag een stapje verder. Zo ook op de dag van de demonstratie op de Dam. Het leerde ons allemaal iets.  De burgemeester met haar oordeelsvermogen. De 5000 deelnemers en hun verstand om de volgende keer naar huis te gaan bij deze drukte. En (een deel van) de politiek en journaille om niet meteen te verzanden in de ‘barbertje moet hangen-retoriek’.  Lering trekken is zoveel interessanter dan straffen en wegsturen.

Al is dat ijdele hoop, vrees ik. De tijd zal het leren. Dat dan weer wel.

Sander Kleikers