Het hol van de leeuwin

Het hol van de leeuwin

“Ik zal je zeggen, vrouwen maken een tafel gewoon veel leuker…”

‘Ja hoor, daar hebben we het cliché al te pakken.  Vrouwen zijn er voor de sfeer en ‘de leuk’.   En mannen voor de kennis, zeker?!’

Nog voordat ik mijn eerste zin kon afmaken, werd ik al door een aantal dames met pek en veren ingesmeerd op de thema-avond ‘vrouwen in de media’.  Ik was als enige man uitgenodigd om aan het opiniepanel deel te nemen.

80 actieve Limburgse vrouwen namen plaats in de zaal, op zoek naar het antwoord op de vraag waarom er nog steeds zoveel meer mannen dan vrouwen in de media te zien of te horen zijn.

Ik kan er wel een beetje over meepraten.  Jarenlang heb ik voor verschillende eigen praatprogramma ’s op radio en tv gasten uitgenodigd. Was er tien jaar geleden wellicht minder aandacht voor het specifiek uitnodigen van vrouwen, de afgelopen jaren werd dat gewoon beleid.  Niet dat het resultaat daardoor ernstig verbeterde.  Op de een of andere manier bleek het vaak eenvoudiger om mannen aan tafel te krijgen.

Waarom? Moeilijk te zeggen.   Mannen bluffen wat makkelijker. Vrouwen zijn iets zelf-kritischer: ’Dank voor de uitnodiging, maar ik weet niet of ik of ik hier echt wel genoeg vanaf weet?’

Ik heb die vragen aan de telefoon vaak gehoord.   Niet bij mannen: ‘Geen probleem, komt goed. Ik ben er’.

En ja, ook het cliché dat vrouwen het eigen gezin minstens zo belangrijk vinden, lijkt te kloppen.   Mannen heb ik zelden horen zeggen dat ze de kinderen moeten halen.  Vrouwen meldden dat heel regelmatig.  Zegt dat iets over de emancipatie (of gebrek daaraan) thuis?  Of is het een vrouwen-excuus voor: ‘vraag mij toch maar niet…’

Het antwoord heb ik niet. Sowieso kunnen we niet alle mannen en alle vrouwen in een hokje plaatsen. Maar wat ik wel weet is dat het wat langer duurt voordat alle deskundige vrouwen op het netvlies staan.   Omdat jarenlang veel mannen aan tafels zaten, zijn die namen bekend.  En ervaren beschikbare sprekers worden graag teruggevraagd. Nieuwe deskundige vrouwen moeten soms gewoon nog worden gevonden.

Zichtbaarheid vergroten!   Een van de belangrijke conclusies.  Vrouwen moeten (en wellicht is het tegen de natuur in) brutaal zijn. Kop boven het maaiveld steken.   Meningen verkondigen en expertise kenbaar maken, bijvoorbeeld via social media.

En bovenal: als je vindt dat je iets kunt toevoegen, doe dat dan ook!! Geen excuses zoeken.  De kids aan je man (of je oppas) overlaten. Koken: dan maar een uurtje later.   En soms mag je op een moeilijke vraag best zeggen dat je het antwoord niet weet. Dat maakt je niet ondeskundig. Sterker: dat maakt je andere antwoorden nog betrouwbaarder!

De mooiste opmerking van de avond kwam daarom van een vrouw…. “Dames, niet zeiken, maar gewoon doen. Laat van je horen. We zijn geen slachtoffers”. De kool en de geit werden niet gespaard bij deze vastberaden gretige groep vrouwen.

Een bijzondere avond. Goed voor de zichtbaarheid-tips voor vrouwen en de liefdevolle schop onder de kont om in de actie-modus te schieten.  En goed voor de aanwezige programmamakers om nog eens op het netvlies te krijgen dat er meer vrouwen moeten worden gezocht.

Ja:voor de kennis. En ja: ook voor ‘de leuk’. Want vrouwen maken de tafel gewoon veel leuker. Mannen worden charmanter en vertonen minder haantjesgedrag. En er ontstaat een hele nieuwe dynamiek in het gesprek. En dat het plaatje er ook nog eens mooier en gevarieerder van wordt…is dat zo erg om te zeggen?

In het hol van de leeuwin werd ik veel wijzer.  De vrouwen hopelijk ook.

Sander Kleikers