Hoezo ‘vechten tegen kanker?’

Hoezo ‘vechten tegen kanker?’

‘Let’s get ready to rrrrrrrrruuuummmmmbleeeee’

Zaterdag presenteer ik samen met Bas een avond voor het goede doel.  In de Roermondse Oranjerie wordt veel geld bij elkaar gebokst voor onder andere de Toon Hermans-huizen. Geweldig initiatief. Leden van JCI Roermond, de juniorkamer, hebben zich maandenlang kapot getraind in de boksring.  Een heus boksgala, inclusief topartiesten, jury, rondemiss en speakers die allemaal belangeloos meewerken.  De boksers ‘vechten tegen kanker’.

Een mooie avond met een zware lading. Want op nog geen 5 minuten rijden van de Oranjerie, ligt mijn zwager in het Roermondse ziekenhuis. Ook ‘vechtend’ tegen kanker. Zo noemen we dat toch?

Vechten tegen kanker… Die zin stoort me. Hoezo gevecht? Kanker, het overkomt je of het overkomt je niet. Wat valt er te vechten?

Er is niks te strijden. Niks gevecht, gewoon behandelingen ondergaan. Afwachten en mazzel hebben. Of pech, hele grote pech.

Ik haalde vanmorgen een bewaard Volkskrant-artikel op, uit 2012: rake woorden…

“Een kankerpatiënt voert geen strijd, maar ondergaat een nare, zware behandeling. Als hij die overleeft is hij geen held, geen overwinnaar, maar een geluksvogel. De ontspoorde cellen besluiten zelf, buiten onze wil om, of ze reageren op een behandeling.

Strijd – dat woord impliceert dat de eerlijke winnaar met de eer strijkt. Wie héél erg zijn best doet, mag straks de beker omhoog houden.

Het woord zegt daarmee ook dat de verliezer zich niet hard genoeg heeft ingespannen, en met gebogen hoofd de arena dient te verlaten. In het geval van kanker is dat een afschuwelijke metafoor.

Kennelijk vinden we het zo vanzelfsprekend dat succes onze eigen verdienste is, dat we ons niet kunnen voorstellen dat zoiets heroïsch als genezen van kanker een kwestie van pech of geluk is.”

Zaterdag wordt er in de Oranjerie écht gevochten tegen kanker. Want met de duizenden euro’s worden patiënten en hun naasten in de Toon Hermans-huizen warm opgevangen en geïnformeerd over hun ziekte en de gevolgen.

De echte strijd is het gevecht om meer euro’s voor nieuw onderzoek. Zodat we ooit dat irritante ‘hij/zij strijdt tegen kanker’ niet meer hoeven te horen.

Sander Kleikers