Het nieuwe Realisme

Het nieuwe Realisme

67-duizend euro betaalt Roda JC per maand aan de gemeente Kerkrade om in het Parkstad Limburg Stadion te mogen voetballen en resideren. Dat is ruim tweeduizend euro per dag.

“Marktconform”, noemt een VVD-raadslid het. “Niet op te brengen”, zegt armlastig Roda, spelend in de Keuken Kampioen Divisie.

Roda vraagt de gemeente de huursom te halveren. Naar ruim 1000 euro per dag. Die wens werd deze week in de gemeenteraad van Kerkrade uitgesproken door de G7. Dat zijn dus niet de 7 industriële toplanden van deze planeet, maar 7 regionale ondernemers met een geel-zwart hart.

Na de puinhopen van de afgelopen jaren met Champions League-dromen en degradatiespoken richt de G7 zich nu op een nieuwe realistische koers. De worst van miljonair Korotaev hangt nog steeds voor, maar de leiding probeert meer en meer daarvan weg te kijken. Verstandig.

Korotaev is weliswaar voor 20% aandeelhouder van de club, maar de grootse daden blijven verder uit. Hij kwam in 2017 met ambitieuze teksten in Kerkrade. Hij zou de jaarlijkse begroting laten opschroeven van 10 naar 15 miljoen euro. Op weg naar de subtop van Nederland. Anderhalf jaar later ziet de wereld er heel anders uit.

Vanuit Dubai stuurde de aandeelhouder onlangs een filmpje met een uitgesproken steun aan de club. Hij beëindigde de videoboodschap met een kus op het Roda-logo van zijn shirt en zei: ‘Koempel for life’. In Rotterdam-Zuid zou spontaan het clublied worden aangeheven. Geen woorden maar daden, Aleksei.

Ik kan me daarom best voorstellen dat bij veel gemeenteraadsleden de schellen van de ogen vielen bij de vraag om de huur te verlagen.
De Rus met een Zwitsers paspoort, residerend in Dubai, verwikkeld in een juridisch proces beloofde immers Champions League-ambitie. En dan praat je doorgaans niet over een paar ton meer of minder stadionhuur. En diezelfde multimiljonair moet nu toekijken hoe de “Parkstad-G7” gaat bedelen bij de gemeente.

Roda rept al jaren over koempel-mentaliteit. Laat Roda die woorden nu eens echt waarmaken. Koempels zijn simpel en werken hard met en voor elkaar. Dus geen subtop-dromen meer (laat staan Champions League), geen extra miljoenen van Korotaev in het vooruitzicht. Het gros van de aandelen in handen houden van de weldoener uit de regio Frits Schrouff, geen contingent buitenlandse spelers meer (de Belgen daargelaten), investeren in de eigen regionale jeugd en dan het liefst samen met de overige Zuid-Limburgse clubs.

Gelukkig is er daarom Harm van Veldhoven. De immer sobere keurige trainer, die die lijn nu ook doortrekt als directeur van de club. Van Veldhoven predikt realisme. De club is klein, de selectie beperkt, de middelen onvergelijkbaar met NEC of Twente in dezelfde divisie. Soberheid, met Van Veldhoven als directeur, Robert Molenaar als trainer en harde werkers op het veld.

Als de gemeenteraad van het nieuwe Roda-realisme overtuigd raakt, dan is die huurverlaging ongetwijfeld bespreekbaar. Tenslotte zit niemand op een leeg stadion te wachten. Het verleden achterlaten en geloven in een nieuwe toekomst. Daar wordt uiteindelijk iedereen in de regio beter van. Zelfs als de gemeente een paar honderd euro minder per dag ontvangt.

Sander Kleikers