Weerman Wout

Weerman Wout

Het is vaak wat ongemakkelijk. Persmomenten. Samen met 40 collega’s in een kleine ruimte, en toch op zoek naar een onderscheidend verhaal.

Vrijdagavond kwam de nationale wielerpers bijeen in het hotel van de Oranje wielerploeg op het WK in Innsbruck. Het is de traditionele laatste kans om de toppers te spreken.

Een uur voor aanvang van het persmoment komen de eerste journalisten en cameraploegen de zaal binnen. Ontvangst met ‘kaffee und kuchen’, naar goed Oostenrijks gebruik. En toch hangt er altijd een wat ongemakkelijke sfeer.

Vriendelijke collega’s die tegelijkertijd ook elkaars concurrent zijn. Iedere verslaggever wil immers iets unieks maken.
De renners en rensters komen langzaam naar beneden. Sommige coureurs zitten een heel uur voor verschillende microfoons en schrijfblokken. Anderen zitten dan weer ietwat verveeld en wellicht ook beschaamd in de zaal te wachten… op niks.

Cameraman Tom Reinders en ik hebben 1 opdracht: om 17:45uur exact live een interview maken met Tom en Wout. Makkelijker gezegd dan gedaan, iedereen wil iets van Wout en Tom. En live is live…

Dumoulin schuift van de ene naar de andere camera, hij ziet er wat vermoeid uit. Hij is blij als ie weer naar zijn kamer kan. Kan ik me overigens heel goed voorstellen, na de zoveelste “Wat is je tactiek”-vraag.

Wout vindt het allemaal wel best. Loopt ontspannen rond, maakt met iedereen een babbel. En liefst grappend over vanalles en nog wat.

Tom doet zijn laatste interview, Wout staat al bij me klaar. ‘Zitten we live in het nieuws? Gaaf! Mag ik dan zometeen het weer aankondigen, heb ik altijd al willen doen!’

5, 4, 3, 2, 1…. LIVE
Om ons heen staan inmiddels een aantal journalisten. Want ook al heb je de mannen even exclusief, iedereen luistert mee en noteert.

‘Ik heb er veel zin in, maar Oranje heeft geen favoriet, dat is gewoon zo’, zegt Tom.

Wout kijkt hem verbaasd aan. “Nou, ben ik mooi klaar mee”. Want Wout ziet het al helemaal zitten. Terecht. Dit kan zomaar zijn dag worden. Wout is in vorm, en de stijle slotklim is op zijn lijf geschreven.
Wat zou het mooi zijn als hij straks de regenboogtrui pakt.

“En dan gaan we nu naar het weer met Thijs Zeelen”, zegt Wout even later zelfverzekerd op camera.

Wereldkampioen Wout, wie weet. Ik gun het hem. En als het hem niet lukt, kan hij altijd nog onze nieuwe weerman worden. Hij heeft de lach aan zijn kont, is goedgemutst, heeft een leuke kop. En met alle journalistieke collega’s om ons heen, heeft ie ook al bewezen met de live-druk om te kunnen gaan.
Weerman Wout, aangenomen!!

Werd het toch nog gezellig op de persdag.

Sander Kleikers