Het jaar van Wu Wen en Xing Ya

Het jaar van Wu Wen en Xing Ya

De donkere dagen voor Kerst doen de naam eer aan.  Druilerig, grauw en somber. Uitstekend weer voor een zonnige reflectie.  Het jaar dat begon met grootse verwachtingen en goede voornemens.  Het jaar dat blanco startte en finishte met een waslijst aan gebeurtenissen. 
 
Het jaar waarin Michael van Gerwen wereldkampioen darts werd, Nederland een Turkse minister uitzette waarmee Mark Rutte de verkiezingen redde. Het jaar waarin Trump werd geïnaugureerd als 45e president van de Verenigde Staten… 
 
Het jaar waarin de verkozen Macron Europa bij elkaar wist te houden. Waarin Feyenoord eindelijk weer eens een uitzinnige Coolsingel kon toeschreeuwen. Waarin we nieuwe aanslagen betreurden in onder andere Stockholm, Istanbul, Londen en Barcelona. 
 
Het jaar waarin zogenaamde welwillende activisten tijdens de G20 in Hamburg de stad in lichterlaaie staken, Sint-Maarten en Sint-Eustatius orkanen van 300 kilometer per uur en daarmee onherstelbare schade te verwerken kregen. 
 
Het jaar waarin Robert Mugabe vertrok, waarin Kim Jung Un en Donald Trump vochten wie de langste heeft, het jaar waarin Islamitische Staat nagenoeg werd opgelost.
 
Het jaar waarin de muziekwereld afscheid moest nemen van legendes als Johnny Hallyday, David Cassidy, Fats Domino, Tom Petty, Chester Bennington, Chris Cornell, Robert Miles, John Warren Geils, Chuck Berry en Al Jarreau.
 
Het Limburgse jaar van het afscheid van Bisschop Wiertz, van de tragische zelfdoding van scholier Tarukshan, van de veroordeling van Jos van Rey, de welles-nietes fusie in Parkstad, de welles-nietes spelletjes in de Brunssumse politiek en de welles-nietes mishandeling door Camiel Eurlings. 
 
Het was gelukkig ook het jaar van Tom Dumoulin en zijn ongekende Giro-zege. Het jaar waarin 12-duizend uitzinnige mensen op de Markt in Maastricht hun held adoreerden. 
Het jaar van Max Verstappen, Lieke Martens, van de Europa-League finale van Ajax. Het 25-jarige Verdrag van Maastricht of de kettingdemonstratie tegen de kerncentrale in Tihange. 
 
2017 was ook het jaar waarin het klimaat meer dan ooit ter discussie stond. Trump, die het Parijs-akkoord niet meer heilig verklaarde. Met alle gevolgen van dien. 
Brengt mij weer terug naar André Kuipers, dit jaar te gast in AvondGasten : ‘In het enorme heelal kunnen wij als mensen alleen hier op deze planeet terecht. Nergens anders! Dus laten we er zuinig mee omgaan’. 
 
Rake beklijvende woorden van Astro André.  Tussen al die ontelbare reacties, toespraken, persberichten en nieuwsfeitjes is dat de meest veelzeggende quote van het jaar voor mij. 
 
Het was ook het jaar waarin heel Nederland in de ban raakte van twee Chinese reuzenpanda’s. Dat (ogenschijnlijk kleine) vertederende nieuws over zeldzame dieren kan dat zeurende, kritische en cynische land beroeren en verenigen.  Wat op dat moment zo tenenkrommend leek, is nu misschien wel het mooiste bericht van allen. De komst van Wu Wen en Xing Ya. Duurzaam en liefdevol.
 
Ik neem me voor om binnenkort een keer te gaan kijken met mijn kids. ‘De aanname is dat kinderen betrokken raken bij het behoud van soorten en zich ervan bewust worden dat er manieren zijn om diersoorten te beschermen’, zei een hoogleraar Duurzame Ontwikkeling van de Universiteit Wageningen laatst.  
 
Lijkt mij een uitstekende levensles voor de nieuwe generatie, en ook voor jou en mij. 
 
Ik wens je mooie dagen en een liefdevol 2018, met fijne nieuwe ervaringen.

Sander Kleikers