Het derbygevoel

Het derbygevoel

Twee dagen na de derby tussen MVV en Roda zit ik nog een beetje met een kater. Niet vanwege een matig duel, of omdat de ene Limburgse club van de andere Limburgse club won. Nee, ik heb een kater van die idioterie tussen twee supportersgroepen. En dat ik daar in de uitzending op zondagavond op L1 nauwelijks melding van heb gemaakt.

Vooropgesteld, ik was er zelf niet bij in De Geusselt. Ik volgde het duel via L1 Radio en op TV via Fox. En ik zag de colonne ME-busjes langs het gebouw van L1 rijden op weg naar De Geusselt.Stiekem had ik die middag best tijd om anderhalve wedstrijd te kijken in het stadion. Maar inmiddels ben ik door schade en schande wijzer geworden. De agressie van enkele ‘fans’ richt zich namelijk niet alleen tegen de fans of spelers van de tegenpartij, maar ook tegen journalisten. Vele scheldpartijen in de afgelopen jaren hebben ervoor gezorgd dat ik de derby liever op veilige afstand in de studio volg.En achteraf terecht, van onze aanwezige verslaggevers kreeg van beide supporterskampen de volle laag. Bij de Roda-fans was L1 te Maastrichts, en bij de MVV-fans vonden ze L1 te zeer pro-Roda.

Ik weet inmiddels, je kunt het bij de fans nooit goed doen. Helaas.Gemakshalve wordt vergeten dat L1 al sinds jaar en dag iedere wedstrijd van de Limburgse clubs op Radio live verslaat en dat L1 de beeldrechten opnieuw heeft verworven, om die Limburgse voetbalfan optimaal te bedienen.Tijdens de uitzending van L1SPRT om 17.30uur was ik nog niet op de hoogte van de vijf arrestaties, een gewonde politie-agent, de hatelijke spandoeken en spreekkoren en de spottende pop in het dak van de tribune. Ik zag enkel heel erg veel politie. Zelfs op de parkeerplaats van L1.

Ik maakte melding van een ‘relatief rustig verlopen derby’, mede door de inzet van de grote politie-macht. Man, wat heb ik daar spijt van. Het is natuurlijk van de gekken dat we politie-agenten in uniform, agenten in burger en ME’ers moeten inzetten om voetbalfans van Limburgse clubs uit elkaar te houden. In een wereld waarin we de politie hard nodig hebben in de strijd tegen terreur, moeten ze worden ingezet om de bizarre haatgevoelens van enkele fans te bekoelen.Wat een waanzin.De volgende keer ga ik daar scherper op in, in de uitzending.

Ik heb ervan geleerd. En stiekem hoop ik dat de zogeheten fans ook geleerd hebben, na de misselijkmakende vertoning van afgelopen zondag in De Geusselt.

Sander Kleikers