Helden

Helden

De positieve kant van Corona. In alle ellende lees ik geregeld verhalen over helden in de zorg. En eerlijk, een minuutje klappen voor de zorg vond ik symboolpolitiek. ‘Krijgen ze geen extra euro voor’, dacht ik.

Sinds een week zit ik er tussen en kan ik niet hard genoeg klappen.

Zondagavond kreeg ik een telefoontje of ik me een dag later wilde melden in Van der Valk in Urmond. Een achtbaan volgde, die voorlopig nog wel blijft draaien.

De toekan in Urmond werd op initiatief van Zuid-Limburgse Thuiszorginstellingen, Huisartsen en Ziekenhuizen omgetoverd tot Coronacentrum. Een centrum met enerzijds een Thuiszorg Hotel en anderzijds een Huisartsenpost voor patiënten uit de Oostelijke en Westelijke Mijnstreek met Corona-gerelateerde klachten.

Een gigantische operatie met, buiten de drie genoemde partijen ook, de GGD, Veiligheidsregio, gemeente Stein, Defensie en nog een pak partners om de bestaande zorg in ziekenhuizen, huisartsposten en thuiszorg enigszins te ontlasten.

Maandagochtend had ik nog nooit gehoord van PBM’s, de VVT en was U2 nog een rockband voor me. Nu weet ik dat ze je beschermen, dat ze je verzorgen en dat het een gezondheidsstatus is.

Maandagochtend voor het eerst samen, een dag later organiseerden we een live gestreamde persconferentie met aandacht van L1, De Limburger, NOS, RTL, SBS en de landelijke kranten. Een dag later werden de eerste patiënten binnengebracht en weer en dag later werden al 75 mensen met corona-klachten gezien door de regionale huisartsen in de Triage Drive Through Huisartsenpost.

Met ongekende snelheid en evenzoveel zorgvuldigheid werd deze voorziening opgestart.

En dan moet de echte zorg voor tientallen patiënten op die locatie nog beginnen. Urmond was de eerste in Nederland, nu schieten ze als paddenstoelen uit de grond naar dit model.

Trots maakt zich snel meester, en dat in ongelooflijk treurige tijden en moeilijke omstandigheden. Het kan verkeren. Heldenverhalen en heldendaden. Ze bestaan.

Zoals het verhaal van Carel van Eerd. Vader van Frank, van de bijzondere bakkerij Bisschopsmolen in Maastricht. Carel overleed vrijdagochtend, nadat hij zijn Corona-ziekbed afstond aan iemand met naar eigen zeggen ‘meer kwaliteit van leven’.

Een groter offer uit liefde is er niet. Overlijden als heldendaad.

Sterkte aan iedereen in deze bittere strijd. En houd je aan de richtijnen. We zijn het aan Carel en alle helden in de zorg verplicht.

Sander Kleikers