Heerlijk ZZP’en in de herfst

Heerlijk ZZP’en in de herfst

Het is een grauwe dag. Het ziet er ook niet naar uit dat ik de zon nog ga zien vandaag. Het miezert doorlopend en de temperatuur buiten dwingt me al een jas en een shawl te dragen.Ik heb een kriebel in mijn keel en voel een eerste verkoudheidje opkomen.

Een typische dag om onder te duiken, niks van je te laten horen… of zoals een collega dat noemt: een dag om te ‘digital detoxen’.

Gordijnen dicht, iphone uit, ipad verstopt en de deurbel uitgetrokken. Geen Facebook, Twitter of Instagram. Even niks!

Het zou andere jaren een uitstekend recept voor me zijn geweest, maar niet vandaag. Sterker nog, ik ben juist bezig met een digital overdose. And I love it!Sinds deze week ben ik naast mijn werk voor L1 ook nog ZZP’er geworden, zelfstandige zonder personeel. Heel bijzonder is dat niet. Naast mij zijn er nog  1 miljoen andere zzp’ers in dit land: zeg maar 1 op de 10 werkenden!

Een veel te groot succes, vindt de overheid. Want: ‘zelfstandigen betalen ongeveer 20% minder belasting dan werknemers ‘.Dus gingen de afgelopen twee decennia collega’s massaal de ZZP-stand in…Geloof ik helemaal niet in. Ik word geen zelfstandige omdat er een belastingvoordeel is. ZZP’er ben ik geworden omdat ik naast mijn baan bij L1, waar ik dagelijks veel plezier aan beleef, nog meer nieuwe uitdagingen wil aangaan. Nog meer wil ontdekken. En dat kan het beste met een sprong in het diepe, waar de gehele verantwoordelijkheid bij niemand anders rust dan mezelf.

De overheid dreigt nu met het aanpakken van de zelfstandigenaftrek. Prima! Doen!! De enkeling, die voor dat kleine voordeel in een free wifi-espressobar met een laptop is gaan ZZP’en, zal zich rot schrikken en gauw de vacaturedatabanken induiken.

De echte zelfstandige zal zijn schouders ophalen en doorgaan met iets waar hij in gelooft.

Doe ik ook. Dus ga ik onvermoeibaar verder. Ik raak inmiddels haast verstrikt in de digitale foto’s, HTML-taal, opmaak-profielen en andere internet-wijsheden. Binnen een week heb ik deze kleine website opgetuigd (zegt ’t voort!) en heb ik me officieel geregistreerd bij de Kamer van Koophandel in Roermond. Je zou van minder moe worden, maar mij geeft het meer energie dan ooit.

De herfst is voor het eerst in mijn leven een energieke periode. Tijd voor actie. Tijd voor de 1.000.001e ZZP’er in dit land. Heerlijk. De eerste herfstdag komt als geroepen!

Sander Kleikers