Handen af!!

Handen af!!

‘Het feit dat wij hier vandaag staan in de Kamer, bewijst dat we de bezuinigingen op de publieke omroep moeten heroverwegen’.

Hulde Marianne Thieme!, twitterde ik meteen. Ze deed haar uitspraken in het Kamerdebat naar aanleiding van de Teevendeal. Het ‘verdwenen bonnetje’ kwam immers boven water via Nieuwsuur, van de publieke omroep.

Het zijn onzekere tijden in omroepland. De Mediawet werd aangenomen in de Tweede Kamer, maar nu wil de Eerste Kamer ineens niet meewerken.

We moeten met alle regionale omroepen fors bezuinigen. Dus gaan we intensief samenwerken op facilitair gebied, HRM, financiën, directie en automatisering. Per 1 januari 2017, is de bedoeling.

En stiekem denk ik altijd: ‘Niks daarvan, handen af van mijn regionale omroep!

‘Kom in actie, op de barricade’, zei bondgenoot Felix Meurders nog in mijn uitzending van AvondGasten woensdagavond.

Een uitzending waarin ik mezelf ineens betrapte op het ietwat kortzichtige sentiment van de diepgewortelde Fortuna-, Roda- of MVV-fan. ‘Handen af van mijn club!’

Hetzelfde sentiment dat je ziet bij een dreigende herindeling. Vanaf vandaag gaan de Parkstadgemeenten Heerlen en Landgraaf nadenken over samenwerking, misschien zelfs een fusie. De andere gemeenten worden uitgenodigd om ook mee te praten.

Het zorgt meteen voor onrust bij inwoners van kleine Parkstadgemeenten. Hetzelfde sentiment dat ik zelf dus ook ervaar bij die verregaande samenwerking met andere zuidelijke regionale omroepen. Sentiment dat wordt ingegeven door angst voor identiteitsverlies.

Oud-burgemeester van Heerlen Paul Depla zei het echter goed. ‘Herindeling, fusie of intensieve samenwerking gaat niet ten koste van identiteit. Bestuurlijke kracht maakt je juist beter’.

Ik ga mijn ‘handen af van de omroep-sentiment’ daarom nog eens heroverwegen.

Maar Marianne Thieme: laat je intussen vooral niet ontmoedigen door deze woorden… Ga vooral door met het heroverwegen van de aanstaande bezuinigingen en je steun voor de publieke omroep!

Dan beloven de regionale omroepen intussen toch intensiever samen te werken. Het vrijgekomen extra budget wordt dan besteed aan nóg betere programma’s, met oog voor de regionale identiteit.

Sander Kleikers