Haat-liefde met social media

Haat-liefde met social media

Het is eigenlijk een haat-liefde-verhouding. Social media en ik. Ik vul korte stille momenten soms met vluchtige blikken op Facebook, maar post zelf vrij weinig. En dat vind ik dan eigenlijk weer niet fair. Het is toch een beetje ‘geven en nemen’. En dus leg ik mezelf een nieuwe ‘post’ op.Hetzelfde gevoel heb ik met twitter. Haat-liefde. Het is een constante wedstrijd. Wie heeft de meeste volgers, wie heeft de meeste invloed.

Ik kreeg deze week een mail van een of andere organisatie, dat ik tot de top 20% van ‘influential sports’ twitteraars ben…Wat een flauwekul, dacht ik: wie of wat bepaalt dat. Is dat ter wereld, Europa, Nederland of gewoon Maastricht??? Het was vast een commerciele mail om nog meer te posten, maar het werkte wel.Het triggerde mijn eeuwige gevoel voor competitie. Nieuws snel brengen op twitter, dan ben je kennelijk ‘influential’ en krijg je nieuwe volgers.Mijn competitiegeest werd echter vrijwel direct afgestraft. Binnen een dag liep ik tegen de lamp. Een doorgaans betrouwbare bron van mij bleek ineens minder betrouwbaar in een gevoelige kwestie. Op twitter plaatste ik een bericht over Roda-speler Anco Jansen en diens straf na vermeend spugen naar de scheidsrechter in de wedstrijd tegen MVV. Ik gaf de redactie de info door. Gelukkig checkt de redactie altijd.Maar ik plaatste het ‘nieuwtje’ zelf wel al op twitter. Helaas…de bron bleek onjuiste verouderde info te hebben.Een journalistieke fout in de hevig concurrerende snelle social-media wereld.Ik had het grote geluk dat ik de juiste informatie, uit eerste hand, 5 minuten later alsnog kon brengen. Maar het was wel poging twee… En dat hoort niet in de journalistiek. Betrouwbaarheid is nog belangrijker dan snelheid.Ik was even klaar met twitter en de eeuwige ratrace. En ik was er zelf ingetuind. Ik moest weer terug naar de betrouwbare degelijke basis-journalistiek.Totdat ik vrijdag hoorde over een nieuwe mooie deelnemer aan de wielerwedstrijd Volta Limburg Classic. Niemand minder dan Damiano Cunego zou starten. Toch een beetje een held van mij. Kleine aanvallende renner, te jong te goed en daarna in de problemen gekomen. Maar een geweldige erelijst. Winnaar van de Giro, Amstel, Lombardije en vele andere kleinere wedstrijden. Ik wist het zeker, hij zou starten en dat was een primeurtje.Dus snel op twitter gegooid. Plicht voldaan, betrouwbaar en snel.Een uur later retweette Cunego zelf (of doet zijn management dat?) mijn bericht aan bijna 25-duizend volgers. Een nieuwe olievlek verspreidde zich, met mijn berichtje als basis.Man, wat een mooi communicatiemiddel!’ Ik was weer verkocht. Zoals zo vaak bij haat-liefde verhoudingen.

Sander Kleikers