Groen tussen de oren!

Groen tussen de oren!

‘De toekomst’ vind ik doorgaans een boeiend thema. Mooie kroegpraat over de tijd die komen gaat: verwachtingsvol, open en innovatief. Ik heb er deze week uitvoerig bij stil gestaan en iets laat me niet los.
Ik leidde een debat met de bouwers van Nederland. De bouwers, die voorzien dat er tot en met 2030 zo’n 1 miljoen nieuwe woningen bij moeten komen in dit land.

1 miljoen.. Dat zijn er dus zo’n 100-duizend per jaar!!
Prima voor de sector, we hebben daardoor behoefte aan nog eens 50-duizend extra banen.
Maar hoe gaan we die woningen energieneutraal maken? Dat was het centrale thema. Duurzaamheid in de bouwsector.
Nu is dat bij nieuwe woningen nog wel te realiseren. De zogeheten ‘0-op de meter woningen’ (geen energierekening meer, danwel een hele kleine) bestaan al, dus in de nieuwbouw moet dat helemaal lukken. Maar wat doen we met alle bestaande woningen? Hoe gaan we de klimaatdoelen halen voor de toekomst met die oude huizen met kieren, gaten en gas?

In de sociale woningbouw bijvoorbeeld. Hoe gaan we de ruim 7 miljoen Nederlandse huishoudens van het gas halen? ‘Van Gas Los’ was de kreet die ik hoorde, bekt wel lekker. Doet het vast goed op weg naar de gemeenteraadsverkiezingen van maart.
Toen we Slochteren vonden, moest heel Nederland aan het gas. En nu moeten we er zo snel mogelijk vanaf. Prachtig streven, maar ook een grote opgave. Zeker voor de particuliere woningsector. Wie gaat dat betalen? Bent u al bereid uw woning energieneutraal te maken, op eigen kosten?

Allemaal relevante vragen in het debat, dat eveneens werd bijgewoond door negen groep-8 leerlingen van een school in Sittard. Ze waren in die week bezig geweest met duurzaamheid. Over de verdere opwarming van de aarde (dan de afgesproken 2 graden) te voorkomen, als we ‘Parijs’ niet opvolgen. Over de overstromingen en orkanen die op ons afkomen. Over Trump, die het allemaal weinig kan schelen. Over zonne-energie, windenergie, biomassa, geothermie en zelfs de warmtenetten zoals het Groene Net in Sittard (restwarmte van Chemelot) of het Mijnwaterproject in Parkstad.

Ik stond te kijken van die kids. 11 jaar en al zo bezig met de groene wereld. Zoals bijvoorbeeld ‘Kipster’, de diervriendelijke kippenboerderij in Oirlo met CO2-neutrale eitjes. Of het circulaire bouwen, van bestaande materialen nieuwe bouwmaterialen maken.
Op mijn 11e was ik vooral bezig met Berry van Aerle en Boris Becker. En misschien dat Samantha Fox zo nu en dan al door mijn hoofd schoot. Groen was voor mij alleen het voetbal- of hockeyveld… Geen seconde dacht ik aan de wereld van morgen, laat staan die van over 20 jaar.

Het besef kwam ineens op die avond. Op mijn 41e, in gesprek over duurzaamheid. Het zoveelste debat daarover. Ja: panelen zijn goed voor onze huizen. Ja: dat gas… moeten we dat niet een keer veranderen? Ja, ik rijd ook diesel. Al overweeg ik inmiddels op een neer naar Horst te rijden om daar de kersverse groene Diesel aan te schaffen (maar dat ritje he… niet echt groen).
Hoe dan ook. Ineens was ik veel meer betrokken bij de duurzame praat van alle bestuurders, ondernemers, bouwers, professoren en architecten.

Waarom? Omdat die kleine slimme kids van het Integraal Kindcentrum Loedoes in Sittard me keihard met de neus op de feiten drukten. Want als wij nu te lam zijn om echt iets te doen, zadelen we hen met het probleem op. Het probleem dat dan weer een graadje of twee warmer geworden is.

Alle deskundigen ten spijt, dat besef kwam door de 11-jarige aanstaande brugpiepers.
Groen achter de oren, maar belangrijker: groen tussen de oren!

Sander Kleikers