Groen Hesje

Groen Hesje

Een grote gele mars door de stad. De internationale demonstratie van de gele hesjes in Maastricht gisteren. Een protest tegen heel erg veel. Maar tegen wat precies eigenlijk? Zoveel verschillende mensen die met zoveel verschillende redenen een hesje aantrekken.

In Frankrijk wordt al bijna drie maanden geregeld gedemonstreerd. Aanvankelijk tegen te hoge brandstofprijzen. Later uit algemene onvrede en onbehagen, wat dat ook moge zijn. Alsof dat minstens tien doden en honderden gewonden rechtvaardigt.

In België en zeker in Nederland is het geweld uitgebleven.  Al is de aangereden demonstrant op de snelweg bij Visé een triest dieptepunt in deze regio.

Waar ze hier echt voor staan? In Maastricht worden sinds december ook wekelijks marsen georganiseerd.  Meestal zie ik enkele tientallen ontevreden burgers in gele hesjes samen komen en vreedzaam door de stad wandelen.  Met aandacht voor een ander zorgstelsel, een strenger immigratiebeleid, verlaging van de pensioenleeftijd, een basisinkomen voor iedereen en vooral het vertrek van Mark Rutte.

Interessant vind ik vooral dat van alle genoemde protest-argumenten er een belangrijk thema lijkt te ontbreken. Het klimaat en de opwarming van de aarde.

Op de een of andere manier heeft dat geen prioriteit bij de ontevreden gele burger.

Ik werd vorige week geïnspireerd door het verhaal van historicus en schrijver Rutger Bregman tijdens het World Economic Forum in Davos. Hij hield de bestuurlijke wereld een pijnlijke spiegel voor. ‘Met 1500 privéjets naar Zwitserland reizen om over duurzaamheid te praten.’ (En waar belasting-goeroe Bono mocht leeglopen over duurzaamheid…). Oh ironie!

Of zoals een student van de Universiteit Maastricht onlangs met een wereldse slogan treffend omschreef: ‘There is no Planet B’.

(Lees die zin gerust nog eens!!)

Intussen ruziet ons kabinet over de klimaatdoelstellingen. In Amerika lacht Trump iedere klimaat-wetenschapper weg.  De grote opwinding daarover mis ik.  Ja, er wordt over gesproken. En ja: ieder bedrijf neemt het woord duurzaamheid in zijn mission statement op. Maar met wisselende overtuiging en urgentie.

Zou het niet mooi zijn als de gele hesjes worden vervangen door of aangevuld met groene hesjes?

Een beweging waarin we als burgers eens te meer benadrukken dat we prioriteit geven aan de bescherming van de planeet. Kinderen in België en Duitsland doen het ons al voor.  Met protestmarsen als: ‘spijbelen voor het klimaat’.

Wie neemt het initiatief voor de groene hesjes (ok, niet van plastic!)? Een vreedzaam groen signaal als universele en solidaire burgers, links en rechts, arm en rijk, blank en zwart, jong en oud. Ik zou mijn kinderen meteen meenemen. Want een groen hesje staat voor toekomst. #groenhesje

 

Sander Kleikers