Grenzeloze Social Media

Grenzeloze Social Media

Nog een late extra redactiedienst op zondag. Ik surf over het net, check twitter en facebook op Parijs-updates. Maandag zit ik met AvondGasten weer in Brussel, in het Europees Parlement. De vrijdag zorgvuldig voorbereidde uitzending moet vanzelfsprekend worden aangepast, na de aanslagen in Parijs. Dus daar zit ik.

Mijn geplande derde Zevenheuvelenloop vandaag strandde daardoor. In plaats daarvan werd het een vroege ‘zondagochtend Heuvelenrun’ in Maastricht en Kanne. Prima alternatief overigens.

Op de redactie gaat het uiteraard nog steeds over Parijs. De follow up van de follow up. Het nieuws blijft maar binnenstromen. De nieuwste filmpjes via YouTube ook. Bijvoorbeeld hoe de daders in de Bataclan het vuur openden op de menigte.

Ik wil de filmpjes eigenlijk niet zien, laat staan retweeten. Er zijn grenzen aan het delen van informatie. Welk nut dient dat filmpje online?  De band sluit af en er klinken knallen.

Niet te bevatten, de angst waarmee de bezoekers in de zaal moeten hebben gestaan. Met stomheid geslagen, vervolgens rennend voor hun leven. Net een film, de slechtste in zijn soort.

Social media maken het nieuws. Veel sneller dan ieder radio- of tv-station. Vaak nuttig, vaak ongenuanceerd en soms smakeloos. Op twitter zocht ik zaterdagmiddag het account van Jihadijohn8 op. Bleek hij net een nieuwe tweet te hebben gestuurd. ‘Wait what will happen to flight AF1741 from Amsterdam to Paris’.

Hele foute en slechte grap, dacht ik meteen. Maar voor de zekerheid maakte ik een foto van de tweet. Gelukkig maar, binnen 4 minuten had ie zelf de tweet verwijderd. Maar mijn foto ging vervolgens als een lopend vuurtje over het internet.

Morgenvroeg zit ik in de auto naar Brussel, misschien wel even via Molenbeek. De gasten zijn geboekt, de uitzending is voorbereid en de filmpjes zijn gemaakt. Maar sommige beelden laat ik liever over aan anderen op social media. Er zijn grenzen aan de grenzeloze social media.

Sander Kleikers