Girlpower

Girlpower

Ik vond het eigenlijk een beetje een zinloze discussie. ‘Vrouwen hebben de toekomst en nemen de rol van mannen steeds meer over’. Ik las er de afgelopen week vanalles over.

Maar na dit weekend ben ik er op sportief gebied alvast in gaan geloven…

Zaterdag volgde ik de wielerkoers Boels Rental Ladies Tour, vanaf de motor. De etappe startte in de stromende regen in Gennep. Maar geen regenjasjes of bibberende dames. Stoere sterke en afgetrainde atletes die er volle bak voor reden. Rensters die vanaf de start erin vlogen, geen kilometer rustig aan deden. Valpartijen en lekke banden ten spijt, altijd weer knokkend en terugkerend in het peloton. Ik stond eigenlijk best versteld van die power. Een contrast met pakweg 10 jaar geleden toen het vrouwenpeloton nog grote verschillen kende. Nu scheurden ze echt allemaal ruim 40 km per uur, tegen de wind en door de regen.

Zondag maakte ik het debuut van Marianne Vos mee. Haar debuut als commentator. Haar lichaam (en wellicht ook geest) was uitgeblust en dwong haar dit seizoen vervroegd tot stoppen. Dus vroeg ik haar om met mij commentaar te geven bij de beelden van de slotrit op de Cauberg.

Een heerlijke rit met doorlopend aanvallen. Niemand spaarde zich, de dames vlogen er knetterhard in. Pure passie, geweldige promotie voor de sport. Geen tactisch geneuzel via oortjes, geen afspraken of combines. Gewoon volle bak koersen. Fantastisch om te zien.

En ook Vos vloog erin. Zonder schroom, een sraakwaterval. Alsof ze jarenlang niet anders had gedaan. ‘Een spannend debuut’, zei ze na afloop. Ik weet nu al dat dit niet haar laatste wedstrijd als commentator was.

Maar eerst hoop ik dat ze volgend jaar weer gaat koersen. Het jaar van de girlpower. Maartje, Marianne, Ranomi en Dafne voor goud in Rio, zeker niet ondenkbaar.

De dames gaan inderdaad de dienst uitmaken. Ik zag het allemaal voor me vandaag, toen Marianne naast me volle bak losging met een nieuwe monoloog, op haar Cauberg.

Sander Kleikers