Fan van het jaar

Fan van het jaar

‘Ik hoef geen gala-prijs. De enige prijs die telt voor mij is de wereldtitel, en verder hoef ik helemaal niets’. Max Verstappen zit niet te wachten op het landelijke NOC*NSF-sportgala. Sportman van het Jaar van Nederland, het boeit hem weinig. ‘Als ik eerlijk ben, hoop ik dat ik niets win’.
Dat biedt weinig hoop voor het Limburgse Gala, een dag ervoor. Max is de regio en het land al lang ontgroeid met zijn 19 jaar. Hij gaat dan liever op vakantie en laat zich nergens zien.

Toegegeven: we hebben ongelooflijk veel gala’s en uitreikingen in het land. De beste films, reclames, acteurs, schrijvers, boeren, frietbakkers of oliebollenspecialisten. Aan het eind van het jaar maken we de balans op, wie was de beste. Een gemanifesteerde oerdrift. In de sportwereld is dat niet anders. Sterker, iedere zichzelf respecterende sport heeft zo zijn eigen gala.
De Wielrenner van het Jaar van Nederland, de Wielrenner van het Jaar in Limburg (dat eerst doorging, toen weer niet en nu toch weer wel…), de Limburgse paardensporter van het jaar, de Limburgse sporter van het jaar en niet te vergeten de 33 sportgala’s in de individuele 33 Limburgse gemeenten….

Het zijn er zoveel, dat veel sporters de waarde er stilaan niet meer van inzien. Zo kan het zijn dat het Limburgse sportgala straks geen sportman op het podium kan verwelkomen. De nominaties worden vanavond om 17:45uur bij L1 bekend gemaakt, maar Tom Dumoulin, Wout Poels en Max Verstappen steken er met kop en schouders bovenuit, het zal geen verrassing zijn. Tom zal, traditiegetrouw, dan al trainen in Spanje. Wout is stadsgenoot van Max geworden in Monte Carlo en traint in de Zuidfranse zon. En Max heeft al aangegeven liever een beker met alcoholvrije cocktails op het strand te drinken, dan een beker omhoog te houden in het theater in Sittard.

Maaike Head is de enige Limburgse gouden medaillewinnares van Rio. En dus zal ze (neem ik aan) genomineerd worden als sportvrouw van het jaar. Maar haar woonplaats Amsterdam vindt dat ze een echte Mokumse is geworden, en dus wordt ze op dezelfde avond ook daar in het zonnetje gezet. Toppunt van de hysterie was ooit Bart Brentjens, die in hetzelfde jaar in drie verschillende provincies werd genomineerd als sportman (Limburg, Brabant en Gelderland). En zo is de gedachtegang van Max Verstappen best begrijpelijk. Iedereen pikt graag een graantje Max mee, en iedereen is trots op de Formule 1-sensatie.

En toch hoop ik dat Max ooit de waarde van zo’n prijs inziet. Sportman van de provincie Limburg. Een prijs van een sportjury, maar vooral van het publiek. Van de fans die voor dag en dauw opstaan om Max te zien strijden in Japan. Of een jaar van tevoren tickets kopen om met de bus naar Spa-Francorchamps te gaan.
Of de wielerfans die een week vakantie nemen om ergens op Arcalis een glimp van een voorbijsnellende Tom Dumoulin op te vangen, of met mazzel hun toilet beschikbaar kunnen stellen aan Tom. De wielergekken die in de hagelbui mee rennen met Wout Poels, de Redoute omhoog op weg naar Luik.

In tegenstelling tot het landelijke gala waar sporters op elkaar stemmen, stemt het publiek voor de Limburgse sporter van het jaar. En alleen al daarom hoop ik dat ooit Tom, Wout en Max alle drie naar dat gala kunnen komen (met het grootste begrip voor de strakke sportieve planning die ze in dat seizoen hebben), om die fans te bedanken voor de kleine moeite die ze namen om via internet te stemmen, maar vooral voor de ongelooflijke toewijding en nimmer aflatende steun gedurende een hele sportcarrière.

Zullen we er dan toch nog maar één gala’tje aan toe voegen? De Fan van het Jaar, uitgereikt door Max Verstappen!
Zeg maar waar en wanneer Max. Mag best op een exotisch strand met een goeie beker in de hand, ik kom graag filmen!

Sander Kleikers