Eindejaarswens

Eindejaarswens

Voor de omroep heb ik net een eindejaarswens ingesproken. Een simpele: ‘ik wens je fijne feestdagen en een gelukkig nieuwjaar’ had volstaan. Die van vorig jaar had ook uit de kast getrokken kunnen worden.  Maar ik heb er lang over gedaan. En stiekem nog niet lang genoeg…

Ik vond de juiste woorden niet. Mede ingegeven door actuele omstandigheden in de wereld en in de privésfeer.  Dus echt even stilstaan bij die wens.

Wat zijn prettige feestdagen? Wanneer zijn ze prettig?  Voor de één is dat een wandeling en een mooi voorbereid maal.  Voor de ander is het prettig als de dagen zo snel als mogelijk voorbij zijn.

En wat is een gelukkig 2016? Als je gezond en succesvol bent?

Nederlanders geven zichzelf gemiddeld een 7,8. Een cijfer voor geluksgevoel en kwaliteit van leven. Dat blijkt uit het rapport De sociale staat van Nederland van het Sociaal Cultureel Planbureau.

Een prachtig cijfer, een tevreden volk. Maar waarom dan zo’n groot protest tegen de komst van vluchtelingen? En de toegenomen steun voor het sluiten van grenzen.  Waarom geef je jezelf een kleine 8 en gun je dat een ander niet?

De eindejaarswens vind ik daarom toch een goed begin. Even aandacht voor een ander, er schuilt veel meer in een simpel ‘gelukkig nieuwjaar’.

Mijn poging: ik wens je warme feestdagen, als opmaat naar een sociaal en hartelijk 2016.

Sander Kleikers