Doorstaat u de toets van integriteit?

Doorstaat u de toets van integriteit?

Een logisch besluit, het opstappen van Mark Verheijen. Want van onbesproken gedrag en van een volledig integer politicus was geen sprake meer. En nu.. vraag ik me af. Wat hebben we nu geleerd, wat zijn we opgeschoten? De journalistiek, NRC voorop, is diep in Verheijen gedoken en vond wat het zocht. Niet alles was in de haak. En dus namen we Verheijen de maat. De media, andere Kamerleden, het publiek. Ontoelaatbaar, niet integer en dus exit.

Ik kijk mezelf in de spiegel. Doorsta ik de toets van integriteit. Ben ik 100% integer? Doe ik niks verkeerd? Klopt iedere gereden gedeclareerde kilometer tot op de cent? Ben ik een dief omdat ik nog pakweg 15 L1-pennen op het nachtkastje heb liggen. Handel ik altijd correct in mijn journalistieke werk? Ben ik onafhankelijk genoeg, heb ik voldoende informatie verzameld? Heb ik hoor- en wederhoor gepleegd. Nee, ik ben verre van perfect. Ik maak fouten, prive en professioneel. Maar omdat ik geen politicus ben of voorbeeldfunctie heb, word ik gepardonneerd. Of beter.. kan niemand het eigenlijk schelen, dus niemand die mijn dossier uitpluist en zal vinden wat het zoekt. Als we alles kunnen inzien van alle gemeentelijke, provinciale of landelijke gezagsdragers; wat zou dat opleveren? Als we zoeken wat we willen, gaan we het dan uiteindelijk niet gewoon toch vinden en kunnen we dan niet half bestuurlijk Nederland naar huis schrijven? Nog maar te zwijgen over management van banken of publieke instanties.”Als bestuurder moet je je eigenlijk gedragen als een pastoor”, zei bestuurskundige Arno Korsten laatst tegen mij over de in opsraak geraakte Onno Hoes. In een kroeg moest hij zich eigenlijk niet meer vertonen, risico’s moesten worden vermeden.

Ben ik nu een slechte journalist, vraag ik me af? Ik heb namelijk tot op zekere hoogte ;moeite met de maat nemen. Zeker als ik die toets ook niet altijd zal doorstaan. Goed, ik organiseer dan geen kostbaar feestje op het Floriade-terrein op kosten van de baas ter eigen eer en glorie, maar foutloos ben ik ook niet. En u, hoe zuiver bent u? Altijd integer, nooit een fout gemaakt? Wat is de menselijke maat eigenlijk, wat is realistisch? Moeten we niet erkennen dat we allemaal een beetje boef zijn. In sommige journalistieke kringen zal er vandaag getoast worden op de scoop en de uitkomst, misschien terecht. Ik heb mijn bedenkingen.

Sander Kleikers