Doekjes

Doekjes

Nooit gedacht dat we echt iets gemeen hadden. Ok, we zijn allebei Limburger en zijn er nog trots op ook. We hebben allebei een kat, hij heeft er zelfs twee. En we hebben politieke interesse.

Geert en ik. Veel verder kom ik niet, omdat ik hem eigenlijk alleen ken van tv. Heb hem live wel eens gezien, maar volgens mij heb ik hem nooit serieus voor de camera gesproken.

En we hebben allebei iets met doeken. Ik met hand-, hij met hoofddoeken. We storen ons er mateloos aan. Geert wil na het boerkaverbod nu ook de hoofddoek in de ban doen. Naar schatting dragen trouwens 200-400 mensen een boerka in Nederland, las ik op vakantie op de NOS-pagina.

Weer een gelijkenis. Ik erger me ook aan zo’n 200 mensen, alleen al in mijn hotel!! Iedere ochtend!!

Als ik in de vroege ochtend mijn ren-rondje maak, lopen tientallen mannen nerveus met handdoeken onder de arm. Op jacht naar de ideale plek, de zonstand grondig inspecterend.

De bedjes worden keurig bedekt, om vervolgens met hun slaperige koppen terug de kamer in te gaan om verder te tukken.

Als ik om 8uur terugkeer, zijn vrijwel alle matrasjes langs het enorme zwembad bezet, terwijl het bad nog niet eens open is….
Tegen de regels, las ik in de gids. “Reserveren van bedjes is niet mogelijk”.

Intussen riep Geert deze week iedereen op om per 1 augustus boerka-dragers staande te houden. En prompt las ik de vreselijkste reacties van zelfverklaarde boerka-agenten die wel raad wisten met deze wetsovertreders.

Nog los van het feit dat je ze moet zoeken als een speld in de hooiberg (hoeveel is 300 van 17miljoen??), is het een treurige en wat mij betreft misselijkmakende hetze.

Vindt de regering dat de boerka verboden moet worden in het kader van onze veiligheid? Vooruit! Maar hoe zit het met de veiligheid van de dragers zelf? En gaan we dan voortaan alle overtreders zelf staande houden?
De door rood rijdende bestuurder achtervolgen en klemrijden? De sigaret-rokende stadionbezoeker fijntjes naar de F-side dirigeren? De appende fietser van zijn zadel trekken?

Inderdaad, doe even normaal man!

En als we dan toch zo graag willen handhaven op doeken enzo: begin dan hier in mijn hotel! Dan kan ik ook een keer rustig op een bedje langs de waterkant liggen. Om op mijn gemak de argumenten van Geert opnieuw te lezen, en nog een keer mijn best te doen om hem (op zijn minst proberen) te begrijpen.

Sander Kleikers