De strijd om de gasten

De strijd om de gasten

‘Wanneer heb je nog een plekje voor me in de buurt?’ Ik moest de app deze week twee keer goed nalezen…
Het stond er echt. En de afzender was ook duidelijk. De Giro-winnaar Tom Dumoulin vraagt me wanneer hij nog terecht kan, als gast in mijn programma Tour de L1mbourg….!

Natuurlijk had ik zijn ploeg een tijdje geleden al eens gepolst:  ‘Mocht er een ietsepietsie klein gaatje in zijn agenda komen, dan heel heel graag’. 
Maar ik verwachtte er weinig van. Ik wist dat Tom rust wilde, verdiende rust. Tegelijkertijd maakte me dat ook nerveus.  Stel dat ie wel naar de Avondetappe zou gaan, dan heb ik toch een beetje verloren.  De strijd om de gasten is toch een spelletje, en toegegeven: ik ben een slechte verliezer…

Heel Nederland wil iets van Tom, en ver daarbuiten trouwens ook.  Tan, Jinek, Genee en Dione… Allemaal willen ze Tom graag aan tafel. Maar Tom’s wegen zijn ondoorgrondelijk. Aan zijn lijf geen polonaise, geen talkshows voor hem. 
Meteen na de indrukwekkende en historische Giro-zege ging Tom in zijn tuin zitten, genieten van vriendin en hond, van een barbecue en een biertje met wielervrienden. En als het heel even kan: ongestoord met zijn meisje door de stad op een terrasje kunnen zitten.

Dertienduizend mensen wachtten hem op de Makt in Maastricht op. Tom voelde zich aandoenlijk ongemakkelijk op de catwalk. Al is hij de enige die na zijn wielercarrière die catwalk nog heel vaak zou kunnen bestijgen. Maar die avond wilde de James Dean van het wielerpeloton liefst heel snel terug naar huis.
Hij pikte vervolgens nog snel de nationale titel tijdrijden op en ging op vakantie, in uitgerekend Italië.  ’s-Ochtends een wandelingetje, een cappuccino en een focaccia. En ’s-middags de benen omhoog. Lekker voor de buis, om de Tour te kijken. Niks menselijks is hem vreemd, ik zou exact hetzelfde doen.

Nu bereidt hij zich stilaan voor op het volgende grote doel, een regenboogtrui in Bergen in Noorwegen in september.  En ineens appt ie me. Of ik een plaatsje heb…? En óf ik een plaatsje heb!! 

De strijd om de gasten: interessant en tegelijkertijd nerveus spel.  Voorzichtig een berichtje sturen. Rekening houden met de planning van de ander, zelfs de timing moet goed zijn.  Het moet je door de ander ook nog gegund worden. En je moet een portie geluk hebben.

Zaterdag viel dat allemaal samen met onze Tom.  Over de Giro, de huldiging, de barbecues, de Vuelta en de regenboogtrui-droom. Op een overvolle golfbaan in Margraten.

Vandaag gaan we weer gewoon door, met oud-Nederlands kampioen Maarten den Bakker en diabetespatiënt en tóch (semi-)profrenner Ruud Cremers. Niet van het kaliber Tom Dumoulin, maar wel met een uniek verhaal. Ook voor hen hebben we gestreden, en wat fijn dat ze er zijn.

De Tour de L1mbourg-familie: 22 uitzendingen, 66 gasten… wat een baan!
“Derrrannn”, zou vriend Gert zeggen!

Sander Kleikers