De langste dag

De langste dag

Sinds gisteren gaat het weer bergaf. De zomervakantie moet nog beginnen, en toch gaan we stiekem alweer richting winter. Zo fijn als ik de gedachte op 21 december vind, als de dagen weer gaan lengen, zo melancholisch maakt me 21 juni. 

Het jaar is toch vrijdag even over de top geweest en nu dalen we weer langzaam af. 

Deze week was er eentje van hoop en verwachtingen in Limburg. Robert Maaskant, ooit de kroonprins van het vaderlandse trainersgilde, hoopt die status eindelijk waar te maken bij VVV.  Jean Paul de Jong raakte bij aankomst in Kerkrade zo onder de indruk van het Roda-stadion, dat hij het stadion naar eigen zeggen weer wil laten spoken. 

Tom Dumoulin stapte zelf in de auto op weg naar een hernieuwde Tour-voorbereiding in de Alpen.

In Maastricht tekenden zeven Euregionale gemeenten een verklaring om eindelijk echt met elkaar samen te werken. 

En in het provinciehuis mochten 6 burgerpanels na twee jaar raadplegingen hun ideeën over verschillende thema’s overhandigen aan de politiek. 

De week van de verwachtingen. Maaskant, De Jong, Dumoulin, inwoners van de Euregio en burgers uit de panels. VVV naar de subtop, Roda naar de eredivisie, Tom en het geel, de tramlijn van Hasselt naar Maastricht en directe invloed van de burgers op de overheid. 

Alles vol goede moed en met overtuiging uitgesproken. De verwachtingen hooggespannen.  En de teleurstelling daarom soms ook zo groot. ‘Trainers kletsen, sporters dromen, politici beloven’.

VVV zal toch moeten blijven knokken voor lijfsbehoud. In Kerkrade spookt het al lang, maar niet bepaald door het spel op het veld. Tom blijft dromen van de Tour, van 2020. De Euregio moet niet ‘praten’, maar eindelijk ‘doen’ en de afstemming tussen burgers en politiek is zo complex, dat je het haast nooit goed kunt doen. 

Hoop doet leven. En niks mooiers dan dromen. Verwachtingen zijn leuk, maar voorkom de bittere teleurstelling en zuurheid. 

De enige echte zekerheid dit weekend? Dat vandaag de zon toch weer twee minuten eerder onder gaat.

En ik ga er iedere tel extra veel van genieten. 

Sander Kleikers