Carpe Dries voor Tante Gies

Carpe Dries voor Tante Gies

Mijn schmink is er net definitief vanaf, en toch gaat het feest nog even verder. De vastentijd heb ik nog een paar dagen uitgesteld.

Het is namelijk niet dat je gaat skiën om af te kicken van de vastelaovend. Hier gaat het feest gewoon door. Ik ben sinds woensdagavond een paar dagen in Tirol. En niemand minder dan Dries Roelvink dumpte net zijn microfoon hier in de sneeuw. De polonaise gaat verder op de piste in Kirchberg. Het lijkt wel ‘Kloonetrekke’ in Oostenrijk.

Dacht even alles te kunnen ontvluchten in de  bergen. Even klaar met het feest van vastelaovend, hoe leuk ook.

Even klaar met de overdreven dramatiek rond Sven Kramer. Klaar ook met Halbe en vooral klaar met dat oeverloze geleuter over nepnieuws.  Het nieuwe toverwoord voor liegen.  Niet alleen Halbe, maar ook Gordon verspreidt nu al nepnieuws. Als ie weer eens iets roept over een (ex-)vriendje. Met alle respect, het is niet dat ik uitspraken van Gordon voorheen in Nieuwsuur of Buitenhof in de analyse voorbij heb zien komen, dus hoe serieus moet ik zijn uitlatingen sowieso nemen?

En bovendien: hoezo is nepnieuws nieuws? Zo meldde de Paus laatst dat Adam en Eva al last hadden van nepnieuws, toen Eva in de Hof van Eden door de slang werd voorgelogen. Zo oud als Methusalem!  Dus waar gaat het over?

Maar omdat we tegenwoordig niet meer van ‘liegen’, maar van ‘nepnieuws’ spreken, is het ineens een dingetje waar Minister Ollongren al maandenlang van wakker ligt.

Vlak voor vastelaovend kreeg ik een brute boodschap. Mijn lieve tante Gisela overleed plotseling, op 62-jarige leeftijd.  Een jaartje of vijfentwintig te vroeg. Zondagavond dineerden we nog samen in Maastricht, nog geen 36 uur later ineens niet meer onder ons.

En God, wat hoopte ik dat het nepnieuws was! Nepper dan nep! Maar de harde werkelijkheid was groter.

Die zondagavond in een gezellig restaurant in Maastricht spraken we nog over het leven, over de dood, over de toekomst, over perspectief. En ineens verdween dat perspectief als sneeuw voor de zon. Iedereen in verwarring achter latend.

Opnieuw met de neus op de feiten gedrukt, het eeuwenoude adagium ‘Carpe Diem’ weer tot me genomen.  En met vastelaovend lijkt iedereen zo ook te leven.  Ineens is iedereen gelijk, vrolijk en vrij. Net als de sfeer hier in de Oostenrijkse sneeuw.

Moeiteloos ben ik daarom overgeschakeld van Fabrizio op Dries Roelvink.  Ik hou nu al van zijn hit: ‘geen crisis waar Dries is.’

Vanavond rijd ik weer terug. Terug naar de analyses van de falende Halbe, Sven en Gordon.

Vandaag is het daarom nog een keer ‘Carpe Dries’, met in mijn hart Tante Gies.

Sander Kleikers