Bier, schlagers en dirndls

Bier, schlagers en dirndls

Gefeliciteerd! Het is 1 oktober en dat moeten we vieren!
‘Waarom?’ Omdat het oktober is!!
‘Hoe?’ Nou, in een zaal, zittend aan tafels, verkleed, bier drinkend uit liter-pullen en oh ja: Schlagers mee blèren!

Het meer dan twee eeuwen oude Oktoberfeest is inmiddels al lang geen exclusieve Münchense aangelegenheid meer. Sterker: je telt als stad nauwelijks nog mee als je geen tent opzet! Het is een regelrechte hit.

Vorige week zondag was ik in Berlijn. Ik rende met een paar vrienden de marathon. En na een paar weken geheelonthouding (op een enkele uitzondering na…) was het tijd om iets van dat alles in te halen. Dus gingen we in Berlijn op zoek naar enig vertier.

We belandden in de Berlijnse dependance van het Hofbrauhaus… Duitslands hoop en glorie!

Na een uitvoerige check en kritische blik aan de ingang, werden we begeleid naar onze tafel. Samen met tweeduizend (!) anderen. De dames in dirndl, losjes in de heupen en de boezem flink opgeknoopt… de heren in charmante lederhose.
Nee… die had ik niet mee, en dan ben je eigenlijk al een eenling….

Tweeduizend (deels dronken) mensen in een te warme luidruchtige zaal. Dat kan voor problemen zorgen, maar niet hier. In de zaal was het een grote feest-stimmung.

´Du hasst die Hahre schon´, ´Du alte Sau’ en de klassieker ´Ich bin wie Du´, schalden door de speakers. En na de tweede liter-pul ook door mijn keel. Ongelooflijk hoe snel je wordt meegezogen in het feest dat Oktoberfest heet.

Enfin, de Berliner-oktoberfest-abend was een succes.
Twee dagen later vertrok ik naar Mallorca, voor een geplande korte fietsvakantie met een paar maten. Drie dagen fietsen en ja, ook een beetje vertier.
Na een stevige heuvelrit maakten we een rondgang in het plaatsje Arenal, het uitgaansparadijs van Mallorca…

Ik hoorde dat ik ´unbedingt´ even naar ‘MegaPark’ moest. Een van buiten onmogelijk lelijk gebouw, een soort Colosseum (welke welstandscommissie keurt zoiets goed?) Van binnen was het nog een graadje erger…. een bomvolle zaal, schaars geklede danseresjes op een podium, een Tiroler band op de planken en voilà: het nieuwe Sodom en Gomorrah is ontstaan.

Opnieuw een ongekend uitgelaten sfeer, geen opstootje gezien, louter feestende Duitsers op hits als : ´Scheiss drauf, Mallorca ist nur einmal im Jahr´….

Het bier vloeit meer dan rijkelijk en de geur van currywurst komt je tegemoet. Maar een haast verslavend goeie stemming… Eenmaal in de tent waan je je in een andere wereld. Onbezorgd, plezierig. Go with the Oktoberfest-flow.

Kennelijk is daar heel veel behoefte aan. Zie het grote succes van Sittard-Geleen. Met z’n allen in de tent, even de boel de boel laten.

Ik kijk naar het podium waar een schaars gekleed danseresje de mensen nog verder opzweept en vraag me af. Ziet de hemel van Hugh Hefner er ook zo uit?

Sander Kleikers