Belangrijke Bijzaken

Belangrijke Bijzaken

Toegegeven, ik ben fan. Op maandag- en vrijdagavond luister en kijk ik regelmatig naar de drie wijzen van Voetbal Inside op RTL7. ‘Hij zit al drie maanden vast, dan zal ie toch wel meer op zijn kerfstok hebben?!’, aldus Johan Derksen vorige week. Ik had de eer om gast te mogen zijn in het programma die avond, om het bijna onbeschrijflijke verhaal van Roda en investeerder Korotaev te duiden.

De geoliede machine van ‘Koffietijd voor kerels’ (zoals critici de 90 minuten voetbalpraat op tv noemen) draaide op volle toeren. Zelf kwam ik een kwartier voor aanvang aansnellen. De Hilversumse portier hield me aan. Hij wilde me meenemen, maar niet voordat hij Wilfred had binnen gelaten.
Ik wist niet wat ik hoorde. Presentator Wilfred Genee komt daadwerkelijk tien minuten voor de start van de live-uitzending binnenlopen, wordt geschminkt, werpt nog één blik op het programmasheet en gaat klaar staan.

De mannen steken van wal en de ene na de andere grap rolt van tafel. Het publiek is dan al goed opgewarmd door de band, en het bier vloeit rijkelijk.
Voetbal Inside is een gouden concept, goeie kroegpraat over voetbal. Niet altijd even genuanceerd, maar op nuance moet je ook niet rekenen in een inhoudelijk amusementsprogramma met een grote glimlach.

Ik word in de visagie gezet en maak in de ‘commercial break’ snel kennis met Johan en Johan (Derksen en Boskamp) en Gijp. Een handdruk en door. Ik heb de indruk dat ze geen idee hebben wat ik er kom doen, maar de geoliede machine draait er niet minder om. Tijdens de uitzending richt Genee zich plots tot mij en ik steek mijn verhaal af.

De Roda-soap. ‘Goede tijden slechte tijden’ is er dit seizoen niks bij. De club haalde dit jaar een gebrekkig Nederlands sprekende oud-spits als trainer. Er kwamen veel buitenlandse spelers (waarmee het slechte Nederlands van de trainer ook geen probleem meer was). Een Zwitser met Russisch paspoort met een investeringsmaatschappij in Dubai lonkte naar de club én naar de Champions League. Waar echter de Jupiler league vele malen dichterbij kwam. En tot overmaat van ramp blijkt de geplande redder van de club in de gevangenis te zitten. En dan heb ik het niet eens over de op non-actief gezette technisch directeur Caanen.

Wilfred, Johan, Johan en Gijp likken er de vingers bij af en ik vertel mijn verhaal in de volle studio. Over dat Roda weer moet hopen op de goedheid van een man met een waar clubhart, zakenman en multimiljonair Frits Schrouff uit Landgraaf.
Over een maand moet de nieuwe begroting van Roda worden ingediend bij de KNVB.
In Zeist wordt er stiekem smakelijk om gelachen, zo halen ze tóch een keer hun gelijk. Niet dat er in Zeist veel te lachen valt overigens na de echecs Advocaat, Ten Cate, Van Basten, Blind, Van Breukelen (en zo verder en zo verder).

Roda moest enkel nog dit seizoen overleven, dan zou een nieuwe glorietijd aanbreken. Zoals in 1995, toen de club de beste was, op het ongenaakbare Ajax na dan…
‘Nonk Aleksei’ en zijn miljoenen stonden klaar. Negen spelers werden gehaald, en de twee miljoen euro cash al geparkeerd bij een notariskantoor in Heerlen.

Nu kan niemand er meer aan, en zit Korotaev in de bak in Dubai na het uitschrijven van een ongedekte cheque. Hij schijnt maar eens per week een kwartiertje te mogen luchten, om even met een familielid te spreken. Maar of de precaire situatie van zijn nieuwe speeltje in Kerkrade wordt besproken? Ik waag het te betwijfelen.

Volgens Korotaev’s zegsman Antoine Casanova is er niks aan de hand, en draait het om een misverstand of erger… ‘wordt Korotaev erin geluisd!’. Feit is dat alle tegoeden zijn bevroren. Roda heeft daarmee dikke dikke pech. Het speelde alle ballen op de (ogenschijnlijk) steenrijke Zwitser, die helaas achter de tralies verdwijnt. Een goed bedoelde, maar ook risicovolle tactiek met mogelijk tragische afloop.

Vier scenario’s worden nu besproken. Met of zonder Korotaev én met of zonder Eredivisie. Vandaag zal het beslist worden in Arnhem, tegen uitgerekend die andere geel-zwarte club in de Eredivisie met uitgerekend ook een buitenlandse eigenaar. Een sportieve beslissing dan, want bestuurlijk zal het nog een lange zomer worden.

In Voetbal Inside praten de mannen erover verder. Ik word bedankt voor de informatie en rijd terug naar Maastricht. Nog vol ongeloof over dat eigen vertelde verhaal.

Ik zet Radio1 op en hoor dat Trump nieuwe vriendjes heeft gemaakt in de wereld. Met zijn nogal omstreden Filipijnse ambtsgenoot Duterte en Kim Jong-Un in Noord-Korea…
En ik beland weer terug op aarde. Voetbal is inderdaad de belangrijkste bijzaak in het leven. Ik was het 90 minuten lang even vergeten.

Sander Kleikers