Allez Lizzie, Marianne en Leo…

Allez Lizzie, Marianne en Leo…
Ruim 2000 vrouwen zaten gisteren op de fiets in de Toerversie van de Amstel Gold Race. Een gigantisch aantal, zeker als je bedenkt dat nog geen 10 jaar geleden zo’n 200 dames de Cauberg bedwongen. De ontwikkeling van het vrouwenwielrennen is de afgelopen jaren in een gigantische stroomversnelling geraakt. Had je vroeger enkel Leontien van Moorsel of Marianne Vos tegen de rest; tegenwoordig is de top van het vrouwenwielrennen heel breed en zien de damesploegen er gelikt uit.

Het beste materiaal, afgetrainde, goed voorbereide vrouwen die dag in dag uit vele kilometers maken. En er zijn tegenwoordig veel grote wedstrijden als Vlaanderen, de Strade Bianche of de Omloop, die bovendien op TV worden uitgezonden.

Het vrouwenwielrennen is hip geworden. Niet in de laatste plaats door de investeringen van de Limburgse sponsors Boels en Dolmans.

Dwars tegen de mening in van iedere kenner, die vond dat ze hun geld beter in de mannen-wielersport konden steken. Vijf jaar later is de Boels-Dolmans-formatie dé toonaangevende vrouwenploeg en hebben de Limburgse sponsors hoogstpersoonlijk het vrouwenpeloton naar een hoger plan getild.

Vrouwenwielrennen is hip. En toch startten vandaag enkel geschoren mannenbenen in de professionele Amstel Gold Race. Waar de Ronde van Vlaanderen, Gent-Wevelgem of de Waalse Pijl op dezelfde dag ook de dames laten koersen, is de enige mogelijkheid voor vrouwen om de Amstel Gold Race te rijden: de Toerversie…

En dat was vorig jaar ook de droge reactie van koersdirecteur Leo van Vliet: ‘De dames kunnen toch lekker op zaterdag fietsen…’

De afgelopen drie jaar heeft het vrouwenwielrennen echter zo’n vlucht genomen dat die uitspraak een koersdirecteur anno 2016 niet meer past. In AvondGasten op L1 wilde ik daarom een nieuwe uitspraak horen van Van Vliet. En die kwam er. Zij het voorzichtig: ‘We denken erover na, en ik schat de kans fifty-fifty dat we er ook echt mee beginnen’.

En dat is, door de ogen van Van Vliet bekeken, al een hele vooruitstrevende gedachte. Kwestie van tijd dus dat we niet alleen ‘Allez Tom of Wout’ op de Cauberg kalken, maar dat we ook Lizzie, Anna, Marianne en Ellen naar boven schreeuwen. Het is tenslotte al 2016. Dus: Allez Leo… maak plaats voor de vrouwen!

Sander Kleikers