Achterzijde uitstappen

Achterzijde uitstappen

Het is kermis in de stad. Voor velen een reden om ver van het Vrijthof in Maastricht weg te blijven. Lelijke lampjes, drukke decors en goedkope attracties en vooral veel lawaai. En dat op een van de beroemdste (nee, niet de mooiste) pleinen van het land.

Voor mij is kermis juist de beste reden om naar de stad te gaan. Deze week bezocht ik, met de kids als mooi excuus, de kermis. En ik loop er rond met veel herinneringen.

Ik ben opgegroeid met kermis. In Geleen: ooit de beste en, op Tilburg na, grootste kermis van het land. Ik woonde in de binnenstad en wachtte met smacht de eerste vrachtwagens en caravans al op, op de Markt.

De kermisklanten waren nauwelijks uitgestapt of ik bood mijn diensten al aan. Uitladen? Water om karretjes te poetsen misschien? Een proefritje dan?

Ik stond op ieder beschikbaar uur te genieten van de kermis. Het opbouwen, de eerste rondjes, en vooral van het geluid. Ademloos keek ik naar de speaker van de Enterprise. Het summum van kermisattracties voor mij. Karretjes achter elkaar, die aan een arm werden rondgezwiept. Met de rondjes over de kop tot besluit. Ik speelde op mijn slaapkamer de Enterprise na, met een zelf gebouwd karretje en een touwtje. En deed uiteraard het commentaar erbij. Liefst met muziek.

Een typisch kermisnummer: Snap  ‘I’ve got the power’, af en toe het geluid even wegdraaien en dan mijn beste kermisstem opzetten. “Héhé, kom aan, daar gaat ie weer… superrrrrrrrrr-snel. Up to the top, high to the sky… ” En in gedachten klonk een knal gevolgd met “we’re flying high….’   Is het heel raar als ik daar kippenvel van krijg??

Bij familie en vrienden is het een publiek geheim dat ik ooit achter de micro zou willen kruipen. Spelen met de geluidjes en af en toe een heerlijke onvervalste kermiskreet eruit smijten. Een uurtje, op een mooie avond van een geweldige attractie. En liefst in de anonimiteit, compleet losgaan met alle kermistools.

Wie weet ooit, tot die tijd is het jaarlijks genieten van de kermis en de liefde voor de geluidjes en opzwepende teksten overbrengen op de kids. Ieder zo zijn gebrek… “achterzijde uitstappen!’

Sander Kleikers