Achter de schermen

Achter de schermen

Ik zit hier dus echt helemaal alleen. Er is niemand. En toch is dit hét hart van de Nederlandse audiovisuele wereld. De André van Duinboulevard (ja zo heet deze passage) is uitgestorven. Er waait een briesje en ik kan het immer drukke Mediapark eens goed tot me nemen.

Ik ben hier de hele week geweest, als commentator voor Eurosport van de Binck Bank Tour, een meerdaagse wielerwedstrijd door België en Nederland.

En ben hier ook gebleven. Gelogeerd in de ‘Witte Bergen’. Heb ik toch maar het Goois matras meegemaakt, nietwaar? Afgevinkt!

Even verderop ligt het gebouw van Beeld en Geluid. Daarvandaan vertrekt dagelijks een toeristentreintje. Driekwartbroeken, teenslippers, sandalen ( sandalen met sokken!) stappen daar in om een glimp op te vangen van de crème de la crème van de Nederlandse radio en televisie. Camera’s in de aanslag en boemelen maar. Een kijkje achter de schermen.

Iedere dag zie ik ze voorbij komen en schaam ik me bijna om hier te zitten. Ik ben mede debet aan de immense teleurstelling. Want geen Van Duin, Tensen of De Mol, het is vandaag uitgestorven. Vakantietijd, ook in Hilversum.

Maar achter de schermen wordt druk gewerkt aan nieuwe programma’s en formats. Het tv-seizoen 2018-2019 gaat over vier weken bevallen. De strijd om de kijkcijfers barst los. Dus werken anderen hard door. Decorbouwers, editors, geluidstechnici, regisseurs, producenten en andere medewerkers. Maar zij krijgen geen vermelding in het toeristentreintje.

Op mijn bankje op het lege Joop van den Endeplein (kruising André van Duinboulevard) zie ik de Diamanten Muur. Daaraan hangen zilveren plaquettes, zogeheten Televisie Diamanten, voor Talent, Inzet, Passie en Vakmanschap.

Niet voor Chantal, Linda, Wendy of Wilfred. Maar voor Ilse, Juliet, Theo of Job.  

Wie?? Ilse de regie-assistente, Juliet is projectbegeleider, Theo is geluidstechnicus en Job is steadycam operator. Het zijn de namen die aan het einde van een programma in sneltreinvaart door uw beeld zoeven, terwijl u alweer verder zapt.   Geeft niet, doe ik ook.

Maar op deze eenzame ochtend in de zon van het Mediapark denk ik even aan al die mannen en vrouwen die nu op dit moment aan de slag zijn in de studio van L1, om daar een nieuwe slag te slaan. Een nieuw decor en een nieuw programma komt eraan.  Beschuit met muisjes op maandag 17 september.

 

Mooi, die ‘Diamant Muur’, de mooiste wand achter de schermen.

 

 

 

Sander Kleikers