Abormaal normaal

Abormaal normaal

Gelukkig trekt de zomer nog heel even extra hard door deze dagen.  Maar vroeg of laat zal de herfst echt toeslaan en zullen de verkoudheidjes de kop op steken. En dan….?

 

Nou, mijn zoontje van 9 had donderdagmiddag ineens een loopneus. Eén van zijn verkoudheidjes, die hij toch zeker 3 of 4 keer per jaar heeft.  Geen koorts, geen spierpijn, vermoeidheidsklachten of keelpijn. ‘Gewoon’ een lichte loopneus….

 

De testlijn adviseerde terecht een coronatest. Op donderdag werd de loopneus vastgesteld… op maandag kon hij pas terecht in de teststraat, waar hij met een beetje geluk dan woensdag uitslag van zou krijgen. Gevolg: vier dagen geen school, geen sport bij de sportvereniging en zes (!) dagen in thuisquarantaine.

 

Geluk bij een ongeluk, de loopneus verdween in de nacht van donderdag op vrijdag, zodat ie van die persoonlijke lockdown bespaard bleef, maar het zette me wel aan het denken.

 

Het capaciteitstekort in de laboratoria kan grote gevolgen hebben. Mensen kunnen wel twee keer nadenken of ze zich laten testen bij een loopneus. En moet dat? Ja, dat moet. Door iedere loopneus te testen, voorkomen we zoveel als mogelijk verdere verspreiding. Om zo mensen te beschermen en een lockdown te voorkomen. Heel goed!

 

Tegelijkertijd zou de ‘loopneus-patiënt’ in bovenstaand geval 6 dagen ‘gedwongen’ binnen hebben gezeten, zonder school of sport. Zou hij een achterstand hebben opgelopen, nog los van zijn verdrietige eenzame situatie.  Allemaal overkomelijk, ja dat weet ik.

Maar ik vrees dat we op deze manier compleet gaan vastlopen. Wie heeft nu nooit een loopneus? We gaan met 17 miljoen mensen vroeg of laat alle loopneuzen checken, dat zal toch het abnormale normaal worden.

 

Maar dan moet de capaciteit snel omhoog, hoeveel geld dat ook kost. En zo houdt corona houdt ons ernstig in de greep, zelfs als het niet bewezen in je lichaam rondwaart. Aan mijn zoontje van 9 krijg ik dat moeilijk uitgelegd. Niet omdat ie het niet begrijpt. Maar vooral omdat ik het soms zelf even niet goed begrijp.

 

Gelukkig was hij er meteen vanaf, maar vrees ik dat dat uitstel van executie is. Want vroeg of laat zal die (hopelijk snel verkorte) persoonlijke lockdown er toch van komen. Want daarover geen misverstand. Hoe frustrerend ook voor iedereen, we volgen de regels. Ook als dat abnormaal voelt, want dat is nu eenmaal het nieuwe normaal….

Sander Kleikers