Aan de kaak gesteld

Aan de kaak gesteld

De champagne zal niet smaken met een aan elkaar genaaide kaak, vrees ik. Maar wat zullen Tim Hofman en zijn crew stiekem in hun sas zijn met 1 miljoen kijkers voor hun online-programma #Boos. 

In de aflevering van deze week nam Hofman het namens 17 bewoners van een studentenhuis in Nijmegen op. Hun woning heeft nogal wat gebreken, die maar niet worden opgelost.

Dus moet er volgens Tim verhaal worden gehaald bij het kantoor van Ton Hendriks, de verhuurder. Hofman neemt 17 feestelijk uitgedoste bewoners mee. En tot mijn verbazing worden ze nog binnen gelaten ook.  

Hofman gaat voorop in de strijd en stopt bij ieder buro om zure bommen (augurken) uit te delen aan de verbouwereerde medewerkers. En dat alles in het bijzijn van de eigenaar Hendriks zelf!

Na enige tijd brutaal door het kantoor gelopen te hebben en vragen te hebben gesteld over de bewuste studenten-woning schiet Tim en zijn gevolg pardoes ook nog een confetti-shooter af. 

Het is voor de Nijmeegse eigenaar, die tot op dat moment ogenschijnlijk rustig blijft, toch de druppel. 

Als Ton Hendriks hen sommeert weg te gaan en Hofman dat weigert, wordt er eerst geduwd en getrokken om iedereen weer op de gang te krijgen. Daar loopt de situatie helemaal uit de hand en wordt het voor de kijker volkomen onoverzichtelijk. 

Duidelijk is wel dat er klappen vallen, dat de camera op de grond belandt en uiteindelijk wordt vernield. De beelden daarna zijn opgenomen met mobieltjes.

De vechtpartij gaat buiten verder, waarbij een onbekende man Tim Hofman een slag toedient met een kaakfractuur tot gevolg, waaraan de presentator inmiddels is  geopereerd. Een student loopt volgens Hofman een hersenschudding op, een andere heeft schrammen en ook de cameraman blijkt lichtgewond geraakt.

Een vreselijk uit de hand gelopen programma. Eentje waarbij beide partijen aangifte tegen elkaar hebben gedaan. 

Vooropgesteld: fysiek geweld is onacceptabel en daar zal de dader gestraft voor (moeten) worden. Ik kan me haast niet voorstellen hoe het is om een gebroken kaak te hebben, maar het lijkt me ongelooflijk pijnlijk. Hofman kan voorlopig niet presenteren. Heel erg vervelend! 

Maar Hofman en zijn crew zoeken bewust de confrontatie op. Met draaiende camera naar binnen, stennis schoppen en vervolgens niet weggaan als dat wordt gevraagd…. dan loop je het risico dat de boel escaleert. 

Origineel is het overigens allemaal niet. De zoveelste redder van een of meerdere arme burgers tegen de grote boze buitenwereld. Onder andere Willibrord Frequin, Pieter Storms, Alberto Stegeman en kok Rob Geus gingen Tim al voor. 

Toegegeven: de draaiende camera is vaak een effectief wapen. Maar meestal wordt er na binnenkomst een deal gesloten. Buiten het zicht van de camera om, zoals dat hoort. Daar zou het namelijk echt om moeten gaan: het welzijn van de Nijmeegse studenten.

Geen idee overigens waarom er niet is gekozen voor een normale rechtsgang. Als de studenten daadwerkelijk in hun recht staan, is het snel opgelost. En dat is nu nog maar de vraag. De verhoudingen tussen de eigenaar en bewoners staan verder op spanning. 

Maar de kijkcijfers zijn top! Waar het programma voorheen nog geen 260.000 kijkers trok, leverde de vechtpartij nu een verviervoudiging (!!) op.  

In die missie is Tim geslaagd, maar of hij er met zijn kaakbreuk echt om kan lachen? 

Sander Kleikers